Wat is de meest veilige optie?
De doorgaans meest betrouwbare taxi's op Bali zijn Blue Bird-taxi's. Als een van de weinige maatschappijen heeft Blue Bird een taximeter en weet je dat je nooit voor verrassingen komt te staan. De taxi's vind je vooral in de toeristische gebieden, met name Seminyak, Kuta, Legian, Sanur en Nusa Dua (en niet in Ubud!). Je vindt ze verder ook op onder andere Java. Hoewel je ook andere taximaatschappijen kunt gebruiken, moet je bij taxi's zonder meter vóóraf goed onderhandelen over de prijs. De meest veilige en gemakkelijke optie is dus eigenlijk een Blue Bird-taxi.
Zo herken je een Blue Bird-taxi

Een Blue Bird-taxi.

Er zijn veel maatschappijen die de taxi's proberen te imiteren. Vaak met dezelfde herkenbare kleur (lichtblauw), embleem (vogels) en zelfs de naam. Je herkent de Blue Bird-taxi altijd aan de naam 'Blue Bird Groep', dat onder meer te zien is op de zijkant van de auto. Bovendien toeteren de chauffeurs van Blue Bird doorgaans niet om je aan te spreken als klant, iets wat andere maatschappijen vaak wel doen. Een chauffeur van Blue Bird heeft bij de passagiersstoel altijd een naambordje waarin je ziet dat de chauffeur bevoegd is om te rijden. Sinds een tijdje heeft de maatschappij ook een app waarop je live kunt zien waar Blue Bird-taxi's rijden.

Het starttarief van de Blue Bird-taxi is 7.000 roepia (2019). Dat is ongeveer € 0,45. Het loopt steeds met eenheden van 650 roepia op. Nachttarieven kunnen anders zijn.
Hier gaan geen Blue Bird-taxi's heen
Door restricties van bijvoorbeeld de gemeente of lokale omgeving mogen Blue Birds niet overal rijden of je soms enkel afzetten (en dus niet ophalen). Dat geldt onder meer voor:

- Bij de Uluwatu-tempel mogen taxi's je alleen afzetten en dus niet wachten of afhalen. Locals bieden zelf (duurder) transport aan waarbij je moet onderhandelen over de prijs.

- In Ubud zijn taxi's van onder meer Blue Bird niet toegestaan omdat zij daar enkel hun lokale transport accepteren. Een taxi mag er wel doorheen rijden als Ubud niet je eindbestemming is.

- Bepaalde beachclubs, zoals Finns Beach Club in Canggu, accepteren geen (Blue Bird-)taxi's die je ophalen. Ze bieden zelf (duurder) transport aan. 

- Vaak ben je lopend over bijvoorbeeld het strand van Legian of Kuta sneller in Seminyak (en andersom) dan met de taxi. Dat komt omdat er naar deze bestemmingen vaak veel file is.

In Ubud zul je gebruik moeten maken van het lokale transport.

Houd er ook rekening mee dat het in niet-toeristische plaatsen op Bali lastig is om een taxi te regelen. Op Nusa Penida en de Gili-eilanden rijden helemaal geen Blue Bird-taxi's. 
Dit kost bijvoorbeeld een ritje
- Enkeltje Legian/Kuta/Seminyak naar Padangbai haven (voor boot Gili's): ca. 350.000 roepia
- Enkeltje Legian/Kuta/Seminyak naar Nusa Dua: ca 135.000 roepia
- Enkeltje Nusa Dua naar Uluwatu-tempel: ca. 150.000 roepia

Back to Top