Het eiland Nusa Penida ligt op slechts een halfuur varen van Bali, maar is een compleet ander eiland. Het is niet alleen stuk rustiger dan Bali, maar biedt ook enorm mooie hotspots die je absoluut niet moet missen!

Vanuit Thousand Island Viewpoint heb je vanuit een boomhut uitzicht over Diamond Beach.

Over Nusa Penida
Nusa Penida is ruim 25 keer zo klein als Bali en ongeveer 20 kilometer lang en 12 kilometer breed. Hoewel Nusa Penida klein oogt, zijn de afstanden op het eiland groot. Penida is (nog) niet zo ontwikkeld als Bali, en dat merk je vooral als je populaire bezienswaardigheden op het eiland wil zien. Hoewel de wegen op Nusa Penida vrij goed zijn, zijn juist de wegen naar vrijwel alle hotspots van dusdanige slechte kwaliteit dat je wel even onderweg bent, vooral in het westen. Je wordt dan wel beloond met de mooiste kliffen, strandjes en enorm indrukwekkende viewpoints! Ten westen van Penida liggen de kleine eilandjes Nusa Lembongan en Ceningan, die ook de moeite waard zijn.

De meeste bezienswaardigheden zitten in de west- en oostkust van Nusa Penida. Het handigst is om alle hotspots in het westen met elkaar te combineren. Deze kun je in één tot twee dagen bezoeken. Voor de hotspots in het oosten (met één hotspot in het zuiden) ben je een dag kwijt. Diamond Beach, Atuh Beach en Thousand Island Viewpoint liggen zelfs praktisch naast elkaar! 
De mooiste bezienswaardigheden
1. Diamond Beach

Diamond Beach behoort tot één van de mooiste stranden van Nusa Penida.

Diamond Beach is één van de mooiste hotspots van Nusa Penida. Je kan het strand op verschillende plekken van bovenaf bekijken. Sinds 2018 is het strand ook toegankelijk met een trap en kun je dus naar het strand lopen. Het pad is vrij goed te doen, alleen op het einde wordt het wat klimmen en klauteren. Hoewel naar beneden lopen de moeite waard is, heb je boven het mooiste
uitzicht. Bij het strand bevindt zich ook nog een 'Bali swing' en een vogelei waar je in kan poseren. Hiervoor moet je betalen. Zwemmen wordt bij Diamond Beach doorgaans afgeraden, want de stroming is hier zeer sterk.

De trap naar beneden is in het begin goed te doen. Op het einde wordt het lastiger.

Diamond Beach is het beste te bereiken via Atuh Beach Parking. Vanuit daar kun je namelijk lopend naar Diamond Beach én naar Atuh Beach, dat slechts 150 meter uit elkaar ligt. Als je enkel Atuh Beach intypt in je navigatie, moet je met de scooter helemaal terugrijden om ook naar Diamond Beach te gaan. Als je met de scooter bent, kun je vaak gratis parkeren bij een van de warungs.

De weg naar Diamond Beach is - zeker in vergelijking met de wegen in het westen - vrij goed te doen. Er is niet al te veel verkeer en de wegen zijn goed onderhouden. De laatste kilometers voor je bestemming wordt de weg minder en zijn delen van de weg (soms enorm) beschadigd. Pas hier dus op.  
2. Atuh Beach
Atuh Beach vind ik persoonlijk een stuk minder mooi dan Diamond Beach, omdat het iets minder paradijselijk oogt. Het strandje kun je bewonderen door op hetzelfde pad dat leidt naar Diamond Beach rechtdoor te lopen. Aan de westkant zie je dan vanaf boven Atuh Beach liggen. Via een trap kun je naar beneden lopen en op het strand of op één van de ligbedjes liggen. 

De kliffen van Atuh Beach.

3. Thousand Island Viewpoint
Eén van de meest mooie uitzichten van Nusa Penida vind je bij Thousand Island Viewpoint. Deze bezienswaardigheid ligt ten zuiden van Atuh Beach en Diamond Beach en op ongeveer 2 minuten rijden van Atuh Beach Parking. Als je je scooter of auto hebt geparkeerd kun je een stuk naar beneden lopen. Dit pad is veilig en vrij goed te doen. In een klein kwartier ben je dan tientallen meters lager. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de oostelijke kant van Diamond Beach en de omgeving.

Thousand Island Viewpoint geeft de andere kant van Diamond Beach weer.

Er staan verschillende boomhutten die dienen als accomodatie voor toeristen (overigens zonder elektriciteit, en het toilet bevindt zich ergens anders). Vraag wel even aan de huurders van de boomhut of je op hun trap mag staan om een foto te maken. Verderop staat ook nog een kleine tempel en een uitzichtspunt om de andere kant van de kliffen te bekijken.

De verschillende boomhutten die hier staan dienen als accomodatie voor toeristen.

4. Peguyangan waterval 
Voor de Peguyangan waterval moet je geen hoogtevrees hebben! Hoewel je bij deze hotspot een waterval en tempel kan bewonderen, is de trap naar beneden eigenlijk de grootste bezienswaardigheid. De blauwe trap is namelijk gebouwd op een klif en is op sommige punten zeer steil. Terwijl je naar beneden loopt zie je onder je voeten de oude trap nog overal hangen. De wandeling naar beneden duurt een klein halfuurtje, omhoog wat langer. Het scheelt dat het doorgaans niet druk is bij deze bezienswaardigheid, waardoor je af en toe ook uit kunst rusten. Je hebt een sarong nodig om naar beneden te gaan. Deze kun je ter plekke bij locals huren voor 15.000 roepia (€ 1) per sarong.
De Peguyangan waterval ligt in het zuiden in het midden van Nusa Penida en is vanuit Atuh Beach / Diamond Beach in zo'n drie kwartier met de scooter goed bereikbaar. De weg ernaartoe gaat via de mooie binnenlanden van het eiland en zo pak je deels ook de Teletubbies Hill mee. Onderweg vind je niet veel eet- en drinkgelegenheden, dus zorg dat je voldoende drinken meeneemt. Bij het begin van de trappen vind je een kleine warung, waar ze ook ijsjes verkopen.
5. Angel's Billabong
Angel's Billabong ligt in het westen van Nusa Penida, samen met de attractie Broken Beach. Als het eb is, ontstaat bij Angel's Billabong een natuurlijke infinity pool. Soms wordt er dan in gezwommen. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat de golven die tegen de infinity pool aanslaan je zo de zee in kunnen trekken. Er zijn al veel situaties geweest waarin toeristen de zee in werden gesleurd. 

De natuurlijke infinity pool van Angel's Billabong lijkt onschuldiger dan dat hij is.

Goed om rekening mee te houden: de wegen richting Angel's Billabong en Broken Beach zijn een regelrechte uitdaging. Op ongeveer 11 kilometer van deze bestemmingen begint een vrijwel eindeloos slechte weg. Hierdoor doe je over een afstand van 11 kilometer ongeveer een uur met de scooter of auto. Wanneer je in je navigatie WR Batugahing Dimel intypt, krijg je halverwege de slechte weg een alternatieve afslag met een net iets betere weg. De laatste 2 kilometer gaan beide wegen over goed asfalt, maar de laatste kilometer rij je weer over een slecht wegdek vol stenen. Vraag je dus af of je het aandurft om met de scooter hierheen te gaan, want behalve het slechte wegdek is het hier ook nog eens superdruk met verkeer door alle toeristen die hier heengaan. Het huren van een privé-chauffeur kost je zo'n 600.000 tot 800.000 roepia (€ 39 - € 52) per dag, een scooter zo'n 70.000 roepia (€ 4,50) per dag.
6. Broken Beach
Ten westen van Angel's Billabong ligt op slechts een paar minuten lopen Broken Beach. Dit is een kloof met een uniek strandje dat in zee ligt. Door een soort gebogen tunnel bereikt het oceaanwater de kloof. Zwemmen kun je hier niet en naar beneden lopen ook niet, maar je kan wel om de kloof heen lopen. 

De kloof van Broken Beach.

Ten noorden van Broken Beach heb je ook mooi uitzicht over andere kliffen, waar de woeste golven hard tegenaan slaan.
7. Kelingking Beach
Misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Nusa Penida: Kelingking Beach! Deze attractie in het zuidwesten van Nusa Penida wordt ook wel T-rex genoemd. Dat komt omdat de vorm van de rotsen lijkt op een dinosaurus. Ondanks dat de weg naar Kelingking Beach op de laatste 3 kilometer na slecht is (deels gaat de route over dezelfde weg als naar Angel's Billabong en Broken Beach), is de bezienswaardigheid enorm populair. Er staan dan ook veel toeristen aan de top om de beste foto van Kelingking Beach te maken. 

Vanuit boven heb je een schitterend uitzicht over Kelingking Beach, die ook wel T-rex wordt genoemd.

Sinds 2018 is de trap om naar beneden te lopen verbeterd. De klim is tot ongeveer halverwege vrij goed te doen met aan beide weerzijden hekjes. Halverwege de klim heb je ook uitzicht over het andere strand van Kelingking, die je vanaf boven niet kunt zien. Je zult ook zien dat de meeste toeristen vooral bovenop de trap blijven staan, waardoor het beneden wat rustiger is. Als de trap ongeveer halverwege naar rechts gaat, begint het moeilijke gedeelte van de klim en moet je het doen met de oude hekjes. Omdat er nauwelijks schaduw is, is de klim op het heetst van de dag niet erg aangenaam. Bovendien kun je niet in het water zwemmen, omdat de stroming enorm sterk is.
8. Crystal Bay
Heb je nog tijd over op Nusa Penida, dan kun je een bezoekje aan Crystal Bay overwegen. Hoewel wij het strand niet heel bijzonder vonden omdat het best vervuild was, is dit doorgaans ook een bekende hotspot in het westen van het eiland. De weg ernaartoe is, in tegenstelling tot bovenstaande bezienswaardigheden, heel goed te doen, op één zeer stijle helling vlak voor Crystal Bay na. Het strand zelf is niet heel toeristisch. Bij Crystal Bay wordt veel gesnorkeld, maar zwemmen is door de sterke stroming niet een pretje.

Het strand van Crystal Bay.

Hoe kom je op Nusa Penida?
Toya Pakeh Harbour is de grootste haven van Nusa Penida. De meeste boten vanuit Bali en Nusa Lembongan zullen dan ook naar de Toya Pakeh-haven in Nusa Penida gaan. Wil je vanuit Nusa Lembongan naar Nusa Penida, dan kun je bij de haven (bij the Yellow Bridge) voor 50.000 roepia (€ 3,25) een enkeltje kopen voor de public boat. Het ritje duurt maar 10 minuten. Vanuit Bali ben je vanuit Sanur het snelst op Nusa Penida. Ga ervanuit dat je minstens 150.000 roepia (€ 9,75) betaalt voor een enkeltje. De tocht duurt een halfuur tot drie kwartier. Het kan ook voorkomen dat je naar een andere haven op Nusa Penida gaat. Bijvoorbeeld naar Sampalan Beach, in het noorden van Nusa Penida. Vanuit daar vertrekken ook boten naar Sanur. 
Waar te verblijven?
De meeste accomodaties en voorzieningen van Nusa Penida vind je in het westen en noordwesten.

La Roja Hotel in het noorden van Nusa Penida.

Het La Roja Hotel, dat zich in het halverwege het noorden bevindt, is een goede uitvalsbasis om alle bezienswaardigheden in het westen en oosten te bezoeken. Voor ongeveer € 50 per persoon heb je een bungalow voor 3 nachten, inclusief ontbijt. De bungalows aan het zwembad zijn ietsje duurder. Bovendien heeft het hotel een heerlijk zwembad waar je na je tripjes kan afkoelen. 

Of de bezienswaardigheden van Bali en de Gili-eilanden.
Back to Top