Nusa Lembongan en Nusa Ceningan zijn kleine, maar mooie eilandjes ten oosten van Bali en ten westen van Nusa Penida. De eilandjes zijn perfect te combineren met een trip naar Nusa Penida en hebben een heel andere vibe dan Bali! Behalve dat Lembongan en Ceningan rustiger en overzichtelijker zijn, hebben de eilandjes supermooie bezienswaardigheden!

Tijdens het schommelen op deze 'swing' op Nusa Ceningan kun je Nusa Penida zien liggen.

Over Nusa Lembongan en Ceningan
De twee kleine eilandjes Lembongan en Ceningan liggen op ongeveer een halfuur varen van Bali. Ondanks dat de eilandjes iets groter zijn dan de Gili-eilanden, hebben ze enorm veel mooie en diverse bezienswaardigheden. Deze zijn het beste bereikbaar met een scooter. Heb je nog nooit scooter gereden, dan kun je overwegen het op deze eilandjes wel te doen. Ten opzichte van en Nusa Penida zijn de afstanden hier kort, zijn de wegen vrijwel overal goed, en is er niet veel verkeer. Het enige aanwezige transport dat als een taxi fungeert zijn pick up-wagens, die vaak standaard 150.000 roepia (€ 9,75) per ritje vragen. Op Ceningan vind je bijna geen wagens.

De wegen op Nusa Lembongan en Ceningan zijn in goede staat en er is weinig verkeer.

De mooiste bezienswaardigheden
Als je onderstaande hotspots aanhoudt op volgorde van 1 tot en met 7, kun je met de scooter in circa twee dagen vrijwel heel Lembongan en Ceningan zien.
1. Panorama Point Nusa Lembongan

Panorama Point is één van de hoogste plekken van Nusa Lembongan.

Panorama Point bevindt zich halverwege het westen van Nusa Lembongan en is één van de hoogste plekken van Nusa Lembongan. De hotspot ligt aan een doorgaande weg die soms steil omhoog en omlaag gaat, maar waar je de scooter goed kan parkeren. De bezienswaardigheid Panorama Point geeft een fantastisch uitzicht over de oceaan en het dorp Jungut Batu village, waar de meeste inwoners van Lembongan wonen. In de verte zie je ook Bali liggen. Ten noorden van Nusa Lembongan bevindt zich overigens nog een Mangrove Forest waarbij je met een kajak kunt varen door de mangrove. Hoewel er mooiere bezienswaardigheden op Lembongan en Ceningan zijn, kun je dit tripje overwegen als je tijd over hebt.
2. Mushroom Bay

Als je voor de (na)middag naar Mushroom Bay gaat, heb je nog geen last van de vele boten.

Mushroom Bay is een van de mooiste stranden van Nusa Lembongan. Je vindt het strand met helderblauw water in het westen van het eiland. Zorg ervoor dat je vóór de namiddag hier bent, omdat dan alle boten terugkomen met touristen die een dagtour hebben gedaan. Bij Mushroom Bay bevindt zich ook een heel leuk restaurantje, Sanghyang Bay Bar & Restaurant. Vanaf hier kun je onder het genot van een drankje genieten van het uitzicht. Let in de namiddag op de veelal Aziatische toeristen die hun schoenen deponeren in een soort net op het strand. De medewerkers van de maatschappijen laten het net gewoon liggen wanneer er een golf aankomt. 
3. Devil's Tear
Devil's Tear is een hotspot ten zuiden van Nusa Lembongan. Het is een rotsachtig gebied waarbij met vloed enorm hoge golfen tegen de rotsen slaan. De bezienswaardigheid is enorm toeristisch en wordt overdag (wanneer het vaak vloed is) overspoeld door Aziatische toeristen. Die poseren maar al te graag met veelal dure kleding en diverse poses vlakbij de afgrond van de rots, waardoor zij vaak nat worden door een onverwachte golf. Helemaal ongevaarlijk is het niet, aangezien al 
meerdere toeristen door een golf de zee in zijn gesleurd. Onlangs overkwam het een toerist (zie video), die het ternauwernood overleefde. Bij de bezienswaardigheid staan verder diverse kraampjes waar je souvenirs en eten en drinken kunt kopen.

Wanneer het vloed is - en dat is het vaak in de middag - zie je de meest spectaculaire golven bij Devil's Tear.

Als je vervolgens richting de 'Yellow Bridge' rijdt (de meest oostelijke weg langs de kust op Nusa Lembonan) heb je een schitterend uitzicht over het helderblauwe water.
4. Steek de 'Yellow Bridge' over
De 'Yellow Bridge', oftewel de gele brug, is de iconische brug die Lembongan met Ceningan verbindt. De brug is gratis toegankelijk voor voetgangers en scooters en nog niet zo heel oud. In 2016 stortte de brug in, waarna er een nieuwe brug is gebouwd. Hoewel de brug verder niet veel voorstelt, is het vooral een leuke ervaring om met je scooter Nusa Ceningan binnen te rijden. Ceningan is qua verkeer nog een stuk rustiger dan Lembongan en vooral de westkust van Ceningan is een enorm mooie en leuke route om te rijden. Je vindt er veel hotspots en trendy restaurantjes. 

De iconische 'Yellow Bridge' verbindt Nusa Lembongan met Nusa Ceningan.

5. Rij langs de westkust van Ceningan en lunch bij The Sand
We krijgen er niet voor betaald om het te zeggen, maar lunchen (en dineren) bij The Sand op Nusa Ceningan is geen straf! Bij het restaurant kun je beneden op ligstoeltjes chillen waarbij je - zeker met zonnig weer - supermooi uitzicht over de zee hebt. Er bevindt zich ook een 'swing' waar je kunt schommelen en je kunt hier ook goed de zonsondergang bekijken. Net als op Bali zijn er veel loslopende hondjes die vooral nieuwsgierig zijn wat je aan het doen bent.
6. Blue Lagoon
De Blue Lagoon is een lagune ten zuidwesten van Nusa Lembongan. Hoewel je er niet kan zwemmen, zijn er verschillende wandelroutes om de Blue Lagoon vanuit verschillende kanten te bekijken. 
7. Panoramisch uitzicht over Ceningan Cliffs
Misschien wel een van de mooiste bezienswaardigheden van Nusa Lembongan en Ceningan is te vinden bij restaurant Ceningan Cliffs. Deze nog niet zo ontdekte plek ligt in het hooggelegen noordoosten van Ceningan en is moeilijk bereikbaar met de scooter. De weg ernaartoe is een slecht zijweggetje met veel gaten en hoogteverschillen. Je kan je scooter daarom het beste 'beneden' parkeren en de laatste 1,5 kilometer omhoog lopen. Lopend ben je er ongeveer een halfuur mee bezig. Eenmaal boven bevindt zich een restaurant met infinity pool met schitterend uitzicht over zee. Hier kun je wat drinken en eten én in alle rust genieten van het uitzicht. Voor je zie je Nusa Penida liggen.
Rechts van het restaurant bevindt zich een 'swing' waar je met twee personen kunt schommelen. Ook is er een plateau die gebouwd is op de helling van de rotsen waar je op kunt staan. Je moet haar maar durven!

De 'swing' bij de Ceningan Cliffs.

Het pad dat leidt naar de kliffen, ligt middenin het 'echte' leven op Nusa Ceningan, waar mensen het over het algemeen niet al te breed hebben. Hoewel de hoofdwegen op Nusa Ceningan (en Lembongan) uitstekend zijn, is een zijweggetje als deze dus een uitzondering op de regel (foto rechtsonder).
Alles afgereisd? Dan moet je zeker ook naar Nusa Penida gaan. Dit eiland ligt naast Ceningan en heeft supermooie bezienswaardigheden. Wat dacht je van Diamond Beach en Kelingking 'T-Rex' Beach? Bekijk ook onze tips voor bezienswaardigheden op de Gili-eilanden en Bali.
Back to Top