Meestal wordt met de Gili-eilanden de eilandengroep ten noordwesten van het Indonesische eiland Lombok bedoeld. De drie paradijselijke eilandjes Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air zijn totaal anders dan Bali en geven je een compleet laidback-gevoel. Maar hoe kom je op de Gili's? En welke bezienswaardigheden kun je verwachten? 

Rust vind je vooral op Gili Air en Gili Meno, waar het veel minder toeristisch is.

Welk Gili-eiland wordt het?
Gili Trawangan
Gili Trawangan is verreweg het meest toeristische eiland. Het eiland is 3 kilometer lang en 2 kilometer breed. De meeste hotels en restaurants bevinden zich aan de oostkant van het eiland, waar ook de haven zicht bevindt. 's Avonds zijn er volop mogelijkheden om uit te gaan. Het zuiden en westen zijn een stuk rustiger dan het (noord)oosten.
Ten oosten van Trawangan liggen Meno en Air, die een stuk kleiner zijn.
Gili Meno
Meno ligt op 10 minuten varen van Trawangan en wordt vaak als het meest rustige eiland beschouwd. Veel uitgaansgelegenheden zul je er niet vinden, maar veel een aantal hotels en restaurants. De haven bevindt zich in het oosten. Daar vind je ook de meeste voorzieningen, hoewel hotels ook verspreid over het eiland liggen. Op Meno is een opvangbasis voor kleine zeeschildpadjes. Ten westen van het eiland bevindt zich een meertje.
Gili Air
Net als Meno is Air rustiger dan Trawangan, maar iets drukker dan Meno. Je vindt er meer cafe's en restaurants. Wil je de drukte van Trawangan ontlopen maar toch 's avonds wat te doen hebben, dan wordt Air vaak aanbevolen. Air ligt het dichtst bij Lombok en op 15 minuten varen van Trawangan.

Ook op Gili Trawangan staan een aantal 'swings', zoals deze schommel in het zuiden van het eiland. 

Wat te doen op de Gili's
Duiken en snorkelen
De Gili-eilanden zijn bij uitstek geschikt om te duiken en te snorkelen. Door het heldere water is het niet moeilijk om de meest exotische vissen, manta's en zeeschildpadden te spotten. Met name Gili Meno staat bekend als een goede duikplek. Ten westen van het eiland vind je bijvoorbeeld de bekende Underwater Statues, een onderwaterkunstwerk van Jason deCaires Taylor. Ten noorden van Trawangan vind je Shark Point, waar je haaien kunt spotten. Veel hotels hebben hun eigen duikcentrum en bieden duiktrips aan, waarbij je met een gids gaat duiken. Een snorkelset kun je vrijwel overal huren op de Gili's. Je betaalt hiervoor ongeveer 50.000 roepia (€ 3,50) per dag. 
Surfen?
Wil je lekker surfen op de Gili's, dan kom je enigszins bedrogen uit. In tegenstelling tot Bali hebben de Gili-eilanden weinig hoge golven. Ten zuiden van Gili Trawangan bevindt zich wel een kleine 'surfspot', vlakbij het Ko-Ko-Mo Resort. Voor de rest zijn er op de Gili's weinig surfspots te vinden.
Bakken op het strand
Uiteraard kun je ook lekker zwemmen op de Gili's. Vaak zijn waterschoenen dan geen overbodige luxe, omdat er veel dood koraal op het strand en op de bodem ligt en je soms lastig de zee in en uit kan komen. Op elk eiland kun je ligbedjes huren. Bedenk wel dat veel ligbedjes, met name op Trawangan, eigendom zijn van hotels. Die hotels eisen dat, als je daar niet overnacht, je alleen van een ligbed gebruik mag maken als je een bepaald bedrag uitgeeft. Vaak is dat minimaal 100.000 tot 150.000 rupia (€ 6,50-9,75), bijvoorbeeld voor de lunch.
Fietsen
Fietsen? Jazeker! Vooral op Trawangan kun je uitstekend fietsen. Lees hieronder meer bij Transport.
Hoe kom je er?
De enige manier om naar Gili's te gaan is per boot. De meeste mensen vertrekken vanuit de plaatsen Padangbai en Sanur, in het oosten van Bali. Je kan die plaatsen het beste bereiken met (georganiseerd) transport of met een taxi. De boten vertrekken meestal (vroeg) in de ochtend en vroeg in de middag. Vanuit Padangbai is het ongeveer 2 tot 2,5 uur varen naar Gili Trawangan; vanuit Sanur iets langer. Vrijwel altijd doen de maatschappijen ook de andere eilanden Meno en Air en de havenplaats Bangsal (ten westen van Lombok) aan. Vanuit Bangsal is het slechts een halfuurtje varen naar de Gili-eilanden. Wil je niet zo lang varen, dan zijn bijvoorbeeld de eilanden Nusa Penida en Nusa Lembongan en Ceningan een alternatief voor de Gili-eilanden.
Hoeveel kost het?
Het bezoeken van de Gili-eilanden is voor Indonesische begrippen niet goedkoop. Sterker nog: een retour naar een Nederlands waddeneiland is goedkoper. Ga er vanuit dat je vanuit Bali voor een retour naar een Gili-eiland veelal tussen de 40 en 80 euro (circa 600.000 tot 1.200.000 roepia) kwijtbent, soms met gratis pick-up vanuit je hotel of drop-off naar je hotel. De prijzen verschillen per maatschappij en de mate waarin je weet af te dingen. 

Wanneer je tickets online boekt, betaal je vaak een hogere prijs. Vrijwel altijd kun je buiten het hoogseizoen de tickets bij de haven van bijvoorbeeld Padangbai kopen. Een retour is niet altijd goedkoper dan twee losse enkeltjes.  

Vaak zijn de boten in Indonesië overvol en niet altijd veilig.

Is een boottrip veilig?
Het varen naar de Gili's is niet bepaald onveilig. Bij sommige maatschappijen ontbreken reddingsvesten op de boot, worden er meer mensen toegelaten op de boot dan toegestaan of ontstaan er problemen door motoruitval, soms midden op zee. In het verleden zijn met verschillende maatschappijen diverse (dodelijke) ongelukken gebeurd. Zo overleden in 2016 twee mensen na een explosie op de boot. In datzelfde jaar zonk een boot die net de haven was uitgevaren. Gelukkig voor de 32 passagiers overleefden zij allen het ongeluk.

Ook kan de zee tussen Bali en Lombok (Straat Lombok) soms ruig zijn. Door de relatief grote afstand tussen Bali en de Gili's varen de meeste maatschappijen met een snelle fastboat. Vaak merk je dat de boot op de golven slaat. Mensen die snel last hebben van zeeziekte, moeten hier dus waakzaam voor zijn. De meest gunstige weerperiodes om naar de Gili's te gaan zijn van april tot juni en doorgaans oktober tot december.

De meest veilige maar tegelijk meest prijzige maatschappij is BlueWater Express. Dit Australische bedrijf wordt het best beoordeeld door reizigers op Tripadvisor (4/5 sterren). Bij het online boeken van een ticket zit ook vervoer van en naar het hotel bij de prijs inbegrepen. Bovendien compenseert de organisatie reizigers wanneer BlueWater Express door slecht weer niet kan varen. Niet elke maatschappij doet dat. 

Een andere alternatief is de rederij Eka Jaya. Hoewel reizigers de maatschappij wisselend beoordelen (2,5/5), is Eka Jaya doorgaans wel goedkoper dan BlueWater Express. Zelf hebben wij twee keer een positieve ervaring met de maatschappij gehad. Nieuwe boten hebben bijvoorbeeld airco en televisieschermen waarop films worden afgespeeld. De rederij Semaya One, die doorgaans dezelfde of goedkopere prijzen hanteert als Eka Jaya, wordt door veel reizigers slecht (1,5/5) beoordeeld.

Als je van het ene naar het andere Gili-eiland gaat, zit je vaak op een kleiner bootje.

Transport
Op de Gili-eilanden is geen gemotoriseerd verkeer. Scooters en taxi's zul je er dus niet vinden, maar wel mountainbikes en de ouderwetse paard en wagen. Omdat de eilanden niet groot zijn, is wandelen ook geen probleem om je te verplaatsen.
Mountainbike
Met name op Gili Trawangan is de mountainbike een veelgebruikt en handig vervoersmiddel. Door de goede wegen kun je het hele eiland in principe kriskras rondfietsen. Op de andere eilanden is dit ook mogelijk, maar wordt het fietsen soms bemoeilijkt door de zandwegen. Zo is het fietsen op Gili Meno vrijwel niet te doen. Het huren van een mountainbike kost zo'n 40.000 roepia (€ 3) per dag per bike, vaak inclusief hangslot. Vaak kun je je fiets gratis stallen bij je accomodatie.
Paard en wagen
Op de eilanden wordt ook gebruik gemaakt van paard en wagen. Een enkel ritje (van bijvoorbeeld de haven naar je accomodatie) kost zo'n 50.000 roepia (€ 3,25) per keer. 

Je kan je wel afvragen hoe diervriendelijk dit vervoersmiddel is.

De lokale inwoners maken soms ook nog gebruik van een elektrische scooter.
Hoeveel dagen naar de Gili's? 
De Gili's zijn niet groot; Gili Trawangan fiets je bijvoorbeeld in een uurtje rond. In principe heb je aan 4 dagen (3 nachten) op één eiland voldoende. Je hebt dan twee volle dagen om te snorkelen en/of te duiken (of natuurlijk op het strand te liggen) en om een dagtour te doen naar de twee andere eilanden. De Gili's zijn dusdandig klein dat het aantal bezienswaardigheden en activiteiten voor vier dagen voldoende is. Daarnaast lijken de eilanden - afgezien van de drukte - ook relatief veel op elkaar. Overal vind je duik- en snorkelspots, witte stranden en restaurantjes. 
Welk hotel kies ik?
Van hostels tot villa's, op de Gili's zijn veel verschillende accomodaties te vinden. In tegenstelling tot de dure bootreis zijn de hotels op de Gili's over het algemeen niet duurder dan op bijvoorbeeld Bali. Voor de meeste accomodaties betaal je niet meer dan 50 euro per kamer per nacht. Op Trawangan vind je verreweg de meeste accomodaties voor budgetreizigers. Luxere hotels vind je op alle Gili's, hoewel Meno en Air een meer 'honeymoon-vibe' geven.

Een relatief goedkoop maar luxe hotel is het nieuwe Marc Hotel op Trawangan. Dit hotel bevindt zich vlakbij de haven en ligt in het iets rustige gedeelte van het centrum. Een kamer in het hoogseizoen kost zo'n 66 euro per nacht (exclusief ontbijt). Het hotel biedt als een van de weinige hotels een soort infinity pool met uitzicht over het strand. Behalve de mooie lobby zijn ook zijn de kamers luxe ingericht en voorzien van airco, een kluisje, groot tv-scherm, goed bed en goede douche. Het ontbijt (125.000 rupia, zo'n € 8 euro per persoon) is relatief duur, maar wel uitgebreid en vers. 
Wil je wat meer privacy en rust? Op Gili Meno heb je Avia Villa Resort, zo'n 1,5 kilometer van de haven. Dit resort biedt een aantal accomodaties aan het strand met een eigen privé-zwembad aan. Een nachtje kost zo'n € 135 per kamer per nacht (inclusief ontbijt). Het privé-zwembad is wel, net als veel andere hotels op Gili, van zout water, maar daar merk je weinig van.
Lunchen en dineren
Geen ontbijt bij je accomodatie? Geen probleem, want vrijwel overal op Trawangan kun je 's ochtends (en soms zelfs de hele dag) bij restaurantjes aan zee ontbijten. Ga uit van een prijs van 60.000 tot 100.000 roepia (zo'n € 4 tot € 6,50) per persoon. Een populaire en goed beoordeelde lunchplek is Kayu Cafe op Trawangan. Hier vind je de heerlijkste tosti's, hamburgers en smoothiebowls. 

Een aanrader voor goed eten aan zee voor niet al te veel geld is Pearl Beach Lounge. Dit restaurant vind je in het zuiden van Trawangan en biedt de lekkerste (vegatarische) hamburgers en chocoladedesserts.

Op elk Gili-eiland kun je vanuit het oosten het bergachtige Lombok bewonderen. 

Van Gili naar Gili? Kies public boat
Om van het ene naar het andere Gili-eiland te gaan, kun je het beste public boat-tickets kopen. Deze kantoren bevinden zich bij de haven. Voor een enkeltje van bijvoorbeeld Trawangan naar Meno betaal je een vaste prijs van 35.000 roepia (€ 2,25) en van Trawangan naar Air 40.000 roepia (€ 2,60). Vaak is dit veel goedkoper dan bij ticket offices die verspreid op de eilanden staan. De public boten vertrekken een paar keer per dag, vaak in de ochtend en middag. De tijden kun je eveneens vinden bij de haven. 
Wanneer je een dagtour wil doen langs verschillende Gili-eilanden, kun je terecht bij ticket offices. Vaak kun je daar wel onderhandelen over de prijs.
Naar Nusa Penida en Lembongan
Vanuit de Gili-eilanden kun je ook door naar Nusa Penida en Nusa Lembongan (en vanuit Lembongan ook weer door naar Ceningan). De maatschappij Eka Jaja doet, afhankelijk van de route, alle Gili's aan en vaart dan door naar een soort drijvend vlot tussen de eilanden Lembongan en Ceningan. Vanuit dat vlot vertrek je met kleine bootjes naar Nusa Penida of Lembongan. Een enkeltje van bijvoorbeeld Gili Meno naar Nusa Lembongan kost zo'n 500.000 roepia (€ 32,50). Tickets kun je kopen bij ticket offices. 
Wat je nog moet weten over malaria, drugs en je bagage
- De GGD adviseert om voor de Gili-eilanden malariapillen mee te nemen. Deze pillen kun je aanvragen bij je huisarts en kosten zo'n € 40-50 euro. Op Bali en Nusa Penida (inclusief Lembongan en Ceningan) komt geen malaria voor.

- Op de Gili's wordt soms openlijk geadverteerd met paddo's, zogenoemde 'magic mushrooms'. Wees ervan bewust dat drugsbezit en -gebruik in Indonesië streng verboden is en kan leiden tot de doodstraf. 

- Hoewel ruimbagage gewoon mee mag aan boord, is een (backpack)tas op de Gili's het handigst. Helemaal wanneer je een stukje door het water moet lopen om op de boot of aan land te komen. 

Back to Top